کتاب‌هایی که هر برنامه‌نویس باید بخواند

کتاب‌هایی که هر برنامه‌نویس باید بخواند

در حوزه بزرگ و پرچالش نرم‌افزارها و برنامه‌نویسان که به‌روز شدن اطلاعات در آن روزانه و حتی ساعتی اتفاق می‌افتد، پیشنهاد مطالعه کتابی خاص کمی سخت است، اما معرفی کتاب‌های تأثیرگذار و مهم این حوزه می‌تواند مفید فایده باشد.

کتاب‌های کاربردی و آموزشی برای برنامه‌نویسان

راهنمایی برای مهارت‌های نرم‌افزاری چابک: نگاهی به کتاب “کدنویسی پاک” (Clean Code)

همه می‌دانیم که کد بد هم می‌تواند کار کند، اما به چه قیمتی؟ اگر کدی پاک نباشد می‌تواند یک سازمان را به زانو درآورد. هر ساله زمان و منابع زیادی به خاطر کدهای ضعیفی که نوشته می‌شوند، از بین می‌روند. اما می‌تواند این‌چنین هم نباشد.

رابرت سی. مارتین (Robert C. Martin)، کارشناس برجسته حوزه نرم‌افزار با کتابش «Clean Code» یک الگوی انقلابی را در این حوزه به ما ارائه می‌دهد. مارتین کسی است که پیش از این با ارائه قواعد چابک از نقطه نظر یک متخصص به ده‌ها هزار برنامه‌نویس کمک کرده است. او با همراهي ديگر همکارانش در شرکت «Object Mentor» تلاش کرده‌اند تا بهترين روش چابک‌سازی در پاک‌سازی کدهای خود در لحظه نگارش آن‌ها (on the fly) را در کتابشان بگنجانند. کتابی که ارزش‌های هنرمندانه صنعت نرم‌افزار را به شما القا کرده و شما را در این حوزه بهتر خواهد کرد.

اما سؤال این است که این کتاب چگونه این کار را خواهد کرد؟ شما کدهای بسیاری را خواهید خواند و در مورد اینکه چه چیزی در آن کد درست است و چه چیزی اشتباه، به چالش کشیده خواهید شد. از این مهم‌تر اینکه شما در ارزیابی مجدد ارزش‌های حرفه‌ای و تعهدتان به حرفه خود نیز به چالش کشیده می‌شوید.

کتاب «Clean Code» به سه بخش تقسیم می‌شود. بخش اول، اصول، الگوها و شیوه‌های نوشتن کد پاک را شرح می‌دهد. بخش دوم شامل چندین مطالعه موردی با وجود افزایش پیچیدگی‌هاست که هر مطالعه موردی، تمرینی برای پاک‌سازی کد است (تبدیل یک کد بیس دارای مشکل به یک کد صحیح و کارآمد). بخش سوم کتاب هم به نتیجه‌گیری اختصاص دارد. یک فصل منفرد حاوی لیستی از ابتکاراتی که در حین انجام مطالعات موردی جمع‌آوری شده‌اند. بخش نتیجه‌گیری یک پایگاه دانش است که طرز فکر ما را به هنگام نوشتن، خواندن و پاک کردن کدها توصیف می‌کند. مطالعه این کتاب برای هر توسعه‌دهنده، مهندس نرم‌افزار، مدیر پروژه، سرپرست تیم یا تحلیل‌گر سیستم که علاقه‌مند به تولید کدهای بهتریست، ضروری است.

برای آن‌ها که از تغییرات جا مانده‌اند؛ نگاهی به کتاب «سی‌شارپ ۱۰ و دات‌نت ۶» (C# 10 and .NET 6)

این کتاب یک راهنمای جامع و مفید برای کسانی است که می‌خواهند مفاهیم کلیدی، برنامه‌های کاربردی دنیای واقعی و آخرین ویژگی‌های C# 10 و NET 6. را با تمرینات عملی و با استفاده از Visual Studio 2022 و Visual Studio Code یاد بگیرند.

شما با کمک چاپ ششم این کتاب می‌توانید جدیدترین موارد اضافه‌شده به C# 10 و NET 6. و Entity Framework Core 6 را کاوش کنید. وب‌سایت‌ها و خدمات حرفه‌ای را با ASP.NET Core 6 و Blazor ایجاد کنید. برنامه‌های کراس پلتفرم یا چند سکویی برای Windows، macOS، Linux، iOS و Android بسازید. شما برنامه‌نویسی شیءگرا (OOP)، توابع نوشتن، تست و اشکال‌زدایی، پیاده‌سازی اینترفیس‌ها و ارث‌بری صحیح کلاس‌ها را در این کتاب یاد خواهید گرفت.

همچنین این کتاب APIهای دات‌نت را برای انجام وظایفی مانند مدیریت و جستجوی داده‌ها، نظارت و بهبود عملکرد و کار با سیستم فایل، متدهای استریم، دنباله‌سازی و رمزنگاری پوشش می‌دهد. همچنین کتاب، نمونه‌هایی از برنامه‌های کراس پلتفرمی که می‌توانید بسازید و به کار ببرید، مانند وب‌سایت‌ها و سرویس‌هایی که از ASP.NET Core استفاده می‌کنند؛ ارائه می‌کند.

این کتاب برای کسانی که در C# و NET. مبتدی هستند یا برنامه‌نویسانی که در گذشته با سی‌شارپ کار کرده‌اند اما احساس می‌کنند که از تغییرات چند سال گذشته عقب مانده‌اند بسیار مناسب است. این کتاب از شما انتظار ندارد که تجربه C# یا دات‌نت داشته باشید، اما بهتر است درکی کلی از برنامه‌نویسی داشته باشید.

داکر برای برنامه‌های بدون سرور: بسته‌بندی و هماهنگ کردن توابع با استفاده از پلتفرم‌های OpenFaaS، OpenWhisk و Fn

می‌خواهید برنامه‌ها و زیرساخت‌هایی بسازید که از Function-as-a-Service و داکر استفاده می‌کنند؟ پس مطالعه کتاب آقای چانویت کائوکاسی (Chanwit Kaewkasi) گزینه خوبی است.

برنامه‌های بدون سرور این روزها در بین توسعه‌دهندگان محبوبیت زیادی به دست آورده‌اند و در حال حاضر کلمات کلیدی بازار فناوری هستند. Docker و serverless دو اصطلاحی هستند که دست در دست هم پیش می‌روند.

کتاب «داکر برای برنامه‌های بدون سرور» با توضیح مفاهیم Serverless و Function-as-a-Service (FaaS) آغاز می‌شود و در ادامه به چرایی اهمیت آنها می‌پردازد. سپس، مفاهیم بسته‌بندی کردن (Containerize) و نحوه تطبیق داکر در ایده «بدون سرور» را معرفی می‌کند. کتاب در ادامه همچنین معماری و اجزای سه پلتفرم اصلی FaaS مبتنی بر Docker، نحوه استقرار و نحوه استفاده از CLI آنها را بررسی خواهد کرد. نحوه نصب، راه‌اندازی و عملکرد یک کلاستر داکر production-grade را مورد بحث قرار می‌دهد.

تمام مفاهیم FaaS با موارد کارکرد عملی آن، استقرار و سازمان‌دهی این نوع سیستم‌ها بدون سرور و با استفاده از داکر نیز در کتاب پوشش داده شده است. نهایتاً مباحث پیشرفته‌تر و نمونه‌های اولیه برای معماری‌های FaaS در فصل آخر مورد بررسی قرار می‌گیرند. در انتها، شما به موقعیتی خواهید رسید که با استفاده از Docker، می‌توانید پلتفرم FaaS خود را بسازید و به کار بگیرید. اگر شما مهندس Docker، مهندس DevOps یا یک توسعه‌دهنده یا هر ذی‌نفعی هستید که به استفاده از Docker در محیط‌های بدون سرور علاقه دارید، این کتاب برای شما مناسب خواهد بود.

راه‌حل‌ها و تکنیک‌های اسکوئری برای همه کاربران SQL: نگاهی به کتابچه راهنمای SQL (SQL Cookbook)

ممکن است شما اصول اولیه SQL را بدانید، اما آیا از قدرت بیان آن هم استفاده می‌کنید؟ ویرایش دوم کتابچه راهنمای SQL نوشته آنتونی مولینارو (Anthony Molinaro) رویکردی بسیار کاربردی را برای ساختار زبان کوئری (SQL) به کار می‌برد تا شما بتوانید ذخیره بزرگی از داده‌ها ایجاد و مدیریت کنید. «کتابچه راهنمای SQL» بر اساس نمونه‌های دنیای واقعی به‌روزرسانی شده است و چهارچوبی برای کمک به شما در ایجاد راه‌حل و نمونه‌های قابل اجرا در چندین نوع SQL از جمله Oracle، DB2، SQL Server، MySQL، و PostgreSQL ارائه می‌کند.

برنامه‌نویسان SQL، تحلیل‌گران، متخصصان علم داده، کارشناسان پایگاه‌داده و حتی کاربران نسبتاً معمولی SQL، «کتابچه راهنمای SQL» را راهنمای ارزشمندی برای حل مسائل روزمره می‌دانند. هیچ منبع دیگری نمی‌توانید بیابید که چنین دستورالعمل‌هایی را در این قالب منحصر به فرد ارائه دهد و به شما در حل روزانه معماهای آزاردهنده با SQL کمک کند.

نوشته های مرتبط
یک پاسخ بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.فیلد های مورد نیاز علامت گذاری شده اند *

2 + هفت =